Българска Коледа в Южна Франция

2 декември 2012

 
Повече от 130 души празнуваха заедно Коледа в Екс, близо до Марсилия. Около празничната трапеза Асоциацията „Прованс България” събра свои членове и приятели.
Погрижихме се специално да предложим за празника „Българска Коледа” меню със зеленчуци „био”, което се хареса на всички. На масите имаше лютеница, пиперки, грах, агнешко и сладкиш с малини, както и други лакомства…
Дядо Коледа също мина при нас. Не пропусна да даде на послушните деца по една българска книжка, балончета, сладкиши и…пропуски за международния цирк Мердано.
За развлечението, което щеше много да се хареса на малчуганите, защото цирковата програма си е и развлечение, и удоволствие, се беше погрижил нашият почетен консул, г-н Жан-Мари Мартен.
Относно хубавите книжки за четене, раздадени на малчуганите, бяха помислили нашите партньори от Държавната агенция за българите в чужбина.
Прекрасна изложба българско изкуство на тема: „Частица вяра от България за Коледа” беше представена от Нели Манова.
Танцовият състав „Зора” увлече във водовъртежа от хора и ръченици всички събрали се. Така празникът ни стана още по-вълнуващ. Танцьорите от формацията, създадена към Асоциацията на българските студенти във Франция, Париж, изиграха впечатляващи танци.
Благодарната публика оцени по достойнство таланта на младите хора. И да живее Празникът!
По информация на френски език на Асоциацията „Прованс България”, Екс ан Прованс, Южна Франция

БЪЛГАРО-ФРЕНСКАТА
АСОЦИAЦИЯ 

събра над 160 човека в Екс-ан-Прованс

 послучай българския празик

 "КОЛЕДА-рождество христово"

 на  4- ти декември2010 !!!

ПРАЗНИЧНА ВЕЧЕР С МНОГО МУЗИКА И ТАНЦИ,  ВКУСНИ ГОЗБИ, В ПРИЯТНА АТМОСФЕРА!

Българска Коледа в Южна Франция
09.12.2010

Повече от 160 българи и французи се събраха на 04.12.2010 г. в Екс ан Прованс, предградие на Марсилия, за да отбележат тържествено българските традиции. Френско-българската асоциация „Прованс България” организира „Българска Коледа”.

 
Сдружението в Екс, което събира преди всичко френски приятели на България, както и българи, пребиваващи в този регион на Франция, за поредна година осъществи голям празник с много музика, танци и богата трапеза.
Не е вярване, че следваше дори да откажем на пожелали да бъдат с нас на този ден, поради изчерпан лимит на заявените места.

Негово Превъзходителство Посланикът на Република България във Франция г-н Марин Райков и неговата съпруга уважиха събитието с присъствието си.
Музикантите от „Аксак” изнесоха завладяващ спектакъл. Танцьорите представиха  български хора, изиграха се не една и две ръченици…Най-вълнуващият момент настъпи при изпълнението на „Многая лета” от баса Бисер Костадинов.
Трапезата беше предложена от екипа на любезните домакини от Френско-българското сдружение с президент г-н Жан-Мари Мартен, който не пропусна и сега приятно да изненада. Всеки един от събралите на тази паметна вечер отнесе от празника спомен – „гювечето” или глиненият съд, в които беше поднесен вкусно направеният гювеч. Така всеки, откликнал се на предложението ни за тържество, освен радостта от срещата и празника, получи и малък подарък…от „Искра” – Троян.

Източник :  Държавната агенция за българите в чужбина

http://www.aba.government.bg/?show=38&nid=697

Българска Коледа в Екс ан Прованс

08.01.2010
В Южна Франция българи и французи не пропускат да се събират за Коледа и Нова година.

Френско-българската асоциация „Прованс България” в Екс ан Прованс, Южна Франция, години наред организира прояви, в които се включват българи и французи. Спектакли, конкурси, изложби и тържества – всичко това е в полезрението на сдружението.

На 12 декември се събрахме за да отбележим Коледа стотина българи и французи. Можеше да се видят млади и стари: най-малкият участник беше малко момиченце на два месеца, а най-възрастният - на 88 години.


В топла и приятелска атмосфера като завършек на вечерта се завъртяха няколко български хора.

Гвоздеят на програмата сега беше концертът на формацията "BULGARIA GOSPELS".

Естествено, че имаше много настроение и богата трапеза, в която задължително предлагаме български ястия, като „пълнени чушки” и „гювече”, а като десерт – френски специалитети.

На масата имаше българска ракия, както и български и провансалски( френски) вина.

 
 Превод: Държавната агенция за българите в чужбина

Copyright (c) 2010 www.france-bulgarie.org. All rights reserved. Created by www.calixy.fr. Design by Free CSS Templates. Powered by Drupal.